Hogyan igazodjunk el a fénykép méretek útvesztőjében?

Hogyan igazodjunk el a fénykép méretek útvesztőjében?

A digitális világban nem mindig egyszerű eligazodni. Nincs ez másként a fotók terén sem, hiszen a képkidolgozásnál nem árt figyelembe venni olyan fontos szempontokat, mint a képek mérete és a megfelelő felbontás. Most ebben nyújtunk egy kis segítséget!

Képméret és optimális felbontás összhangja

Legtöbbször olyan képeket hívatunk elő, amit aztán albumba szeretnénk rendezni. Általános szabály, hogy minél nagyobb a felbontása, annál szebb és részletgazdagabb lesz a fotó.

Így nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik mérethez milyen felbontás a legoptimálisabb. Hogy a legnépszerűbbeket említsük: egy 9×13-as kép optimális felbontása 1051×1500, a 10×15-öshöz 1205×1795, a 13×18-hoz 1500×2102 felbontás a javasolt. Persze ezek csak irányok, ettől eltérhetünk, de az eredmény így nem biztos, hogy tökéletes lesz.

Jó hír viszont, hogy a Sooters képfeltöltő programja ezt figyeli, és a feltöltés, majd méretválasztás után kis szmájlikkal jelzi a képek alatt, hogy optimális méretet választottunk, vagy javasolt, hogy kisebb méretben dolgoztassuk ki az adott fényképet.

Képarányok 

A fényképnyomtatás során figyelembe kell vennünk az elküldött képek oldalarányait.

Előfordulhat, hogy a kép egyes részei nem jelennek meg a kidolgozott fényképen. Példáúl az alsó vagy felső szélén lévő részek lemaradhatnak. A különböző képarányú felvételek különböző szélességű nyomatot eredményeznek

A Sooters-nél a képek nem automatizált módon kerülnek kidolgozásra.  Kollégáink, a lehetőségekhez képest minden fényképet egyenként  igazítanak  a kért papíméretre, hogy jelentős részek ne maradjanak le. 

Mekkora képet válasszunk?

Ezt sokszor az album, vagy a képkeret mérete határozza meg. Mi a 10×13-as és a 10×15-ös méretet szeretjük legjobban, és, hogy milyen jól választunk, azt az is igazolja, hogy a Sooters legnépszerűbb képmérete a 10×15-ös. Ez persze nem meglepő, hiszen 100 darab feletti rendelés esetén nem csak kedvezményt, hanem még ajándékot is kaphatunk, ráadásul ma már az albumok többségét is erre a méretre gyártják.

A fénykép méretek azonban ezzel még nem érnek véget, hiszen az albumokon túl is látványos ötletekkel dobhatjuk fel lakásunkat. Nálunk éppen fotófal készül a folyosón, úgyhogy nem érjük be csupán 10×15-ös képekkel. A képkereteket már beszereztük (ehhez szintén találtok itt tippeket), most pedig eljött az ideje, hogy fotókkal töltsük meg őket.

A legnagyobb képméret, amit választottunk a 30×45-ös volt, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen ehhez már kifejezetten nagy felbontású fotóra van szükség. Viszont remekül mutatnak a 15×20-as, a 18×24-es és a 20×30-as változatok is, a látvány pedig magáért beszél, minden vendég tekintetét vonzza.

Egy fontos dologról még szót kell ejtenünk, mert előfordulhat, hogy kicsit szerkesztünk a képen, ezáltal megváltoznak a méretarányok. Sok fotókidolgozással foglalkozó helyen ezt nem veszik figyelembe. Biztos ti is jártatok már úgy, hogy a képről levágtak egy-egy részt. Jó esetben csak egy kis hátteret, rosszabb esetben valami lényeges elemet.

A Sootersnél ilyen nem fordulhat elő, mert ilyen esetekben kidolgozás előtt beállítják a megfelelő méretarányt, úgyhogy fotóid a legjobb kezekben vannak!

Sooters Blog

További hasznos blogbejegyzéseink
Fénykép nyomtatás

Fénykép nyomtatás

Fénykép nyomtatás  Nem kell sokat keresgélnünk, ha szeretnénk fotót nyomtatni, hiszen rengeteg lehetőségbe botlunk úton-útfélen. Van azonban egy fontos szempont, ami miatt mégis megéri körültekintőnek lenni, ez pedig nem más, mint a minőség! Képkidolgozási lehetőségek a Sootersnél Éljünk a város bármely pontján, vagy az ország más településén, a legkényelmesebb mindenképpen az online fénykép rendelés.

Elolvasom a bejegyzést »
Nem elavult dolog a fotóelőhívás!

Nem elavult dolog a fotóelőhívás!

Válasszuk a digitális fényképnyomtatást! Van az a tábor, aki a digitális fotózás térhódításával párhuzamosan azt vallja, feleslegessé vált a papír alapú képkidolgozás. És van a másik csoport (szerencsére a nagyobb tábor), akik nem így fogják fel a dolgot, hiszen memóriakártyán vagy CD-n tárolni a legszebb emlékeinket nem ugyanaz, mint egy fellapozható dekoratív albumban!

Elolvasom a bejegyzést »
Használjuk ki a céges ajándéktárgyak lehetőségeit

Használjuk ki a céges ajándéktárgyak lehetőségeit

Volt már téma, miért jó céges ajándéktárgyakat készíttetni, akár kollégáknak, akár üzleti partnereinknek szánjuk. Egyre terjed ez a trend, de még mindig sok cégvezetőnek eszébe sem jut ilyesmi, legfeljebb, ha valami kihagyhatatlan akcióval találja szemben magát, amit egyszerűen muszáj kihasználni.

Elolvasom a bejegyzést »