Hogyan igazodjunk el a fénykép méretek útvesztőjében?

Hogyan igazodjunk el a fénykép méretek útvesztőjében?

A digitális világban nem mindig egyszerű eligazodni. Nincs ez másként a fotók terén sem, hiszen a képkidolgozásnál nem árt figyelembe venni olyan fontos szempontokat, mint a képek mérete és a megfelelő felbontás. Most ebben nyújtunk egy kis segítséget!

Képméret és optimális felbontás összhangja

Legtöbbször olyan képeket hívatunk elő, amit aztán albumba szeretnénk rendezni. Általános szabály, hogy minél nagyobb a felbontása, annál szebb és részletgazdagabb lesz a fotó.

Így nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik mérethez milyen felbontás a legoptimálisabb. Hogy a legnépszerűbbeket említsük: egy 9×13-as kép optimális felbontása 1051×1500, a 10×15-öshöz 1205×1795, a 13×18-hoz 1500×2102 felbontás a javasolt. Persze ezek csak irányok, ettől eltérhetünk, de az eredmény így nem biztos, hogy tökéletes lesz.

Jó hír viszont, hogy a Sooters képfeltöltő programja ezt figyeli, és a feltöltés, majd méretválasztás után kis szmájlikkal jelzi a képek alatt, hogy optimális méretet választottunk, vagy javasolt, hogy kisebb méretben dolgoztassuk ki az adott fényképet.

Képarányok 

A fényképnyomtatás során figyelembe kell vennünk az elküldött képek oldalarányait.

Előfordulhat, hogy a kép egyes részei nem jelennek meg a kidolgozott fényképen. Példáúl az alsó vagy felső szélén lévő részek lemaradhatnak. A különböző képarányú felvételek különböző szélességű nyomatot eredményeznek

A Sooters-nél a képek nem automatizált módon kerülnek kidolgozásra.  Kollégáink, a lehetőségekhez képest minden fényképet egyenként  igazítanak  a kért papíméretre, hogy jelentős részek ne maradjanak le. 

Mekkora képet válasszunk?

Ezt sokszor az album, vagy a képkeret mérete határozza meg. Mi a 10×13-as és a 10×15-ös méretet szeretjük legjobban, és, hogy milyen jól választunk, azt az is igazolja, hogy a Sooters legnépszerűbb képmérete a 10×15-ös. Ez persze nem meglepő, hiszen 100 darab feletti rendelés esetén nem csak kedvezményt, hanem még ajándékot is kaphatunk, ráadásul ma már az albumok többségét is erre a méretre gyártják.

A fénykép méretek azonban ezzel még nem érnek véget, hiszen az albumokon túl is látványos ötletekkel dobhatjuk fel lakásunkat. Nálunk éppen fotófal készül a folyosón, úgyhogy nem érjük be csupán 10×15-ös képekkel. A képkereteket már beszereztük (ehhez szintén találtok itt tippeket), most pedig eljött az ideje, hogy fotókkal töltsük meg őket.

A legnagyobb képméret, amit választottunk a 30×45-ös volt, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen ehhez már kifejezetten nagy felbontású fotóra van szükség. Viszont remekül mutatnak a 15×20-as, a 18×24-es és a 20×30-as változatok is, a látvány pedig magáért beszél, minden vendég tekintetét vonzza.

Egy fontos dologról még szót kell ejtenünk, mert előfordulhat, hogy kicsit szerkesztünk a képen, ezáltal megváltoznak a méretarányok. Sok fotókidolgozással foglalkozó helyen ezt nem veszik figyelembe. Biztos ti is jártatok már úgy, hogy a képről levágtak egy-egy részt. Jó esetben csak egy kis hátteret, rosszabb esetben valami lényeges elemet.

A Sootersnél ilyen nem fordulhat elő, mert ilyen esetekben kidolgozás előtt beállítják a megfelelő méretarányt, úgyhogy fotóid a legjobb kezekben vannak!

Sooters Blog

További hasznos blogbejegyzéseink
Egyedi fényépes bögrék

Egyedi fényépes bögrék

Egyedi fényépes bögrék a vidám hétköznapokért Szeretjük az egyedi dolgokat, hiszen a legszürkébb hétköznapokat is színessé tehetik. Talán nem is gondolnánk, hogy még a leghétköznapibb dolgainkat is, mint például egy bögre, egyedülállóvá varázsolhatjuk egy jól megválasztott fotóval, vagy felirattal. Mitől lesz különleges egy fényképes bögre?

Elolvasom a bejegyzést »
Fotókönyv készítése

Fotókönyv készítése

Mielőtt fotókönyv készítésbe fogsz! Az online fotókönyv szerkesztőprogramoknak köszönhetően már egyáltalán nem ördöngösség elkészíteni egy fotókönyvet. Ha igazán igényes, szépen kidolgozott fotókönyvet szeretnénk, érdemes elolvasni néhány kulisszatitkot. Az alapvető feladatok, mielőtt fotókönyvet készítünk

Elolvasom a bejegyzést »
Fénykép nyomtatás

Fénykép nyomtatás

Fénykép nyomtatás  Nem kell sokat keresgélnünk, ha szeretnénk fotót nyomtatni, hiszen rengeteg lehetőségbe botlunk úton-útfélen. Van azonban egy fontos szempont, ami miatt mégis megéri körültekintőnek lenni, ez pedig nem más, mint a minőség! Képkidolgozási lehetőségek a Sootersnél Éljünk a város bármely pontján, vagy az ország más településén, a legkényelmesebb mindenképpen az online fénykép rendelés.

Elolvasom a bejegyzést »