Hogyan igazodjunk el a fénykép méretek útvesztőjében?

Hogyan igazodjunk el a fénykép méretek útvesztőjében?

A digitális világban nem mindig egyszerű eligazodni. Nincs ez másként a fotók terén sem, hiszen a fénykép előhívásnál nem árt figyelembe venni olyan fontos szempontokat, mint a képek mérete és a megfelelő felbontás. Most ebben nyújtunk egy kis segítséget!

Képméret és optimális felbontás összhangja

Legtöbbször olyan képeket hívatunk elő, amit aztán albumba szeretnénk rendezni. Általános szabály, hogy minél nagyobb a felbontása, annál szebb és részletgazdagabb lesz a fotó.

Így nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik mérethez milyen felbontás a legoptimálisabb. Hogy a legnépszerűbbeket említsük: egy 9×13-as kép optimális felbontása 1051×1500, a 10×15-öshöz 1205×1795, a 13×18-hoz 1500×2102 felbontás a javasolt. Persze ezek csak irányok, ettől eltérhetünk, de az eredmény így nem biztos, hogy tökéletes lesz.

Jó hír viszont, hogy a Sooters képfeltöltő programja ezt figyeli, és a feltöltés, majd méretválasztás után kis szmájlikkal jelzi a képek alatt, hogy optimális méretet választottunk, vagy javasolt, hogy kisebb méretben dolgoztassuk ki az adott fényképet.

Képarányok 

A fényképnyomtatás során figyelembe kell vennünk az elküldött képek oldalarányait.

Előfordulhat, hogy a kép egyes részei nem jelennek meg a kidolgozott fényképen. Például az alsó vagy felső szélén lévő részek lemaradhatnak. A különböző képarányú felvételek különböző szélességű nyomatot eredményeznek

A Sooters-nél a képek nem automatizált módon kerülnek kidolgozásra.  Kollégáink, a lehetőségekhez képest minden fényképet egyenként  igazítanak  a kért papíméretre, hogy jelentős részek ne maradjanak le. 

Mekkora képet válasszunk?

Ezt sokszor az album, vagy a képkeret mérete határozza meg. Mi a 10×13-as és a 10×15-ös méretet szeretjük legjobban, és, hogy milyen jól választunk, azt az is igazolja, hogy a Sooters legnépszerűbb képmérete a 10×15-ös. Ez persze nem meglepő, hiszen 100 darab feletti rendelés esetén nem csak kedvezményt, hanem még ajándékot is kaphatunk, ráadásul ma már az albumok többségét is erre a méretre gyártják.

A legnagyobb képméret, amit választottunk a 30×45-ös volt, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen ehhez már kifejezetten nagy felbontású fotóra van szükség. Viszont remekül mutatnak a 15×20-as, a 18×24-es és a 20×30-as változatok is. 

Egy fontos dologról még szót kell ejtenünk, mert előfordulhat, hogy kicsit szerkesztünk a képen, ezáltal megváltoznak a méretarányok. Sok fotókidolgozással foglalkozó helyen ezt nem veszik figyelembe. Biztos ti is jártatok már úgy, hogy a képről levágtak egy-egy részt. Jó esetben csak egy kis hátteret, rosszabb esetben valami lényeges elemet.

A Sootersnél ilyen nem fordulhat elő, mert ilyen esetekben képkidolgozás előtt beállítják a megfelelő méretarányt, úgyhogy fotóid a legjobb kezekben vannak!

Sooters Blog

További hasznos blogbejegyzéseink
Digitális fotókidolgozás

Digitális fotókidolgozás

 Válasszuk a digitális fotókidolgozást! CD-n , memóriakártyán, adattárolókon tárolni a legszebb emlékeinket nem ugyanaz, mint egy fellapozható dekoratív albumban! A Sooters online fotókidolgozás szolgáltatása bárki számára lehetőséget ad, hogy otthonról kényelmesen  feltöltve képeit, minőségű papírképeket rendeljen.

Elolvasom a bejegyzést »
Olcsó fotóköny készítés

Olcsó fotóköny készítés

Megéri olcsó fotókönyvet rendelni? A kérdés jogos, hiszen a fotókönyvek általában nem olcsók, ezért az alacsony árak láttán természetes, hogy feléled bennünk a gyanú, miért is kerül ennyibe. Jó hír, hogy nem mindig kell a legrosszabbra gondolnunk, lehet, hogy éppen szerencsénk van, és kifogtunk valami szuper ajánlatot. Persze nem baj, ha körültekintőek vagyunk, ezért most igyekszünk egy kis segítséget nyújtani, mikor éri meg valóban vásárolni.

Elolvasom a bejegyzést »
Fotókönyv típusok

Fotókönyv típusok

Fotókönyvek fajtái A fotókönyveket sok kritérium alapján osztályozhatjuk, de mi most kicsit más oldalról közelítjük meg a dolgokat. Hiszen az egész kategorizálásnak az a lényege, hogy segítsen eldönteni, hogy az ötletünkhöz milyen forma illene legjobban. Végül is, könnyebb dolgunk van, ha tudjuk mit szeretnénk, és ehhez keresünk fotókönyv fajtát, mintha egy sémára megpróbáljuk ráerőltetni az elképzelésünket.

Elolvasom a bejegyzést »