Vintage vagy modern? Hogyan válasszuk ki a megfelelő posztereket a lakberendezési stílusunkhoz?


Ahogy a mondás is tartja, a stílus maga az ember, így szinte természetes, hogy a többség számára nagyon is fontos a saját és környezetének harmonikus megjelenése, egységes képe. Az a törekvés általában az életterünkön is meglátszik, nem mindegy persze, hogy milyen irányzatot követve.

Stílusok kavalkádja

A különböző stílusirányzatok valójában már évszázadok óta meghatározzák az emberiség életét, az épített környezetet, illetve az ehhez passzoló tárgyakat, kiegészítőket. A művészettörténet lényegében teljes egészében ezzel foglalkozik, hiszen a történelem során hatalmas, globálisan is elterjedt irányzatokkal találkozhattunk, melyek egyfajta organikus fejlődés révén egymásra is hatással voltak. Nagy szerencsénk, hogy ezek emlékei a különböző épületek, belső terek és műtárgyak révén ma is velünk vannak, így vizuálisan is befogadhatóvá válik a fejlődés. 

Jelenleg a modernitás korát éljük, mely talán minden eddiginél letisztultabb stílusjegyekkel rendelkezik, sokszor a minimalista irányba terelve a trendeket. A különféle irányzatok egyik átfogóbb megjelenési formáját a belsőépítészet és lakberendezés adja, hiszen ezek megjelenítése természetesen a lakókörnyezetünkben is lehetséges. Az esetek többségében persze meglehetősen eklektikus stílussal találkozhatunk a házak berendezését illetően, ám ha valaki határozott elképzelések mentén alakítja ki környezetét, mindenképpen érdemes inkább egyetlen vonalat követni. Az persze, hogy ez pontosan melyik irányzat lesz, azt abszolút szubjektív szempontok döntik el. A dísztárgyak és bútorok tekintetében lényegében minden ismert stílusra ezer és egy lehetőséget találunk.

Kettős lehetőségek

Ahogy anno a reneszánsz stílus szellemiségének lényege az újjászületés volt, úgy természetesen ma is hódítanak a korábbi évtizedek hangulatát magukon hordozó stílusok, melyeket összefoglaló néven vintage-ként ismerhetünk. A modern és vintage hangulatok kettőssége és ellentétei lényegében korunk meghatározó elemeivé váltak, hiszen ez tekinthető a két leginkább népszerű irányzatnak a szélesebb közönséget tekintve. Lakóterünk stílusához pedig a legapróbb kiegészítőkkel is érdemes lehet igazodni, így akár poszterek vagy képek tekintetében is. 

Míg a korábbi századokban az ilyen jellegű kiegészítők inkább - mára műtárggyá lett - festmények formájában voltak elérhetők, napjaink modern technológiájának köszönhetően mára a poszter nyomtatás révén is kiváló stíluselemekkel bővíthetjük lakókörnyezetünket. Az internet világában számos, egy adott stílushoz alkalmazkodó kép tölthető le szabadon, melyek az online poszter nyomtatás segítségével bármikor vászonra, papírra és egyben falra vethetők. Az olyan erre szakosodott szolgáltatók, mint amilyen a Sooters ráadásul kész sablonokkal és nyomtatási lehetőségekkel segíti a stílusos belső terek megteremtését.

Melyik az ideális stílus?

Erre a kérdésre természetesen nem tudnánk és nem is szeretnénk egyértelmű választ adni, hiszen mindenki számára mást jelent a szépség és esztétikum. Tény azonban, hogy napjainkban a már említett modern és vintage stílusokról mindenképpen érdemes beszélni. Mivel a kettő viszonylag élesen elkülönül, a keveredés semmiképpen sem ajánlott. Lakókörnyezetünket sokszor jellemezheti ugyan az eklektika, de nem mindegy, hogy mit mivel mixelünk össze. Az irányelv pedig alapvetően a egységesség lenne, tehát érdemes egyik vagy másik irányzatot követni a berendezés során. 

A poszter nyomtatás segítségével természetesen mindenre lehetőség van, hiszen szabad stílusok mentén alkalmazhatjuk ezt a technológiát, hogy a különböző kiegészítőkkel is hozzátegyünk környezetünk megjelenéséhez. Legyen az egy minimalista, sokkal inkább nonfiguratív formákkal és monokróm színekkel játszó modernista poszter, vagy egy meleg színeket használó, vidám, ám patinás vintage plakát, az online poszter nyomtatásnak köszönhetően minden egyszerűen és gyorsan megoldható. Íme pár ötlet azzal kapcsolatban, hogy milyen stílusos poszterekkel dobhatjuk fel környezetünket.

Vintage és modern opciók

Tekintve, hogy a poszter nyomtatás lényegében teljes szabadságot ad számunkra mind a felhasznált képek, mind a stílusok és megvalósítás tekintetében, abszolút szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Ez esetben is érdemes azonban határozott döntést hozni és a kívánt stílushoz igazítva megalkotni a különböző faliképeket, posztereket és más kiegészítőket. Mivel minden irányzat sajátos jegyekkel rendelkezik, ezek mentén szinte biztosak lehetünk benne, hogy a képek stílusa is passzolni fog. 

A modern stílus elsősorban a letisztultságról szól. Bár különleges formák gyakran jelennek meg akár a tárgyak, akár kiegészítők terén, ez az irányzat egyértelműen a minimalistább vonalba tartozik. Ez sokak számára tűnhet ridegnek, esetenként üresnek, de a megfelelő környezeti elemeket összepárosítva a modern stílus is lehet gyönyörű, komfortos és otthonos. A poszter nyomtatás esetében, ha ehhez az irányzathoz alkalmazkodunk, szintén érdemes a letisztultságot keresni. Fekete fehér, művészi beállítású fotók, nonfiguratív ábrák, viszonylag kevés szín és határozott vonalak - a modernség nagyjából ezt jelenti. 

A vintage stílus ezzel szemben egyfajta kavalkád, mely kategóriába számos különböző poszter és falikép beletartozik. Meleg színekkel operáló fotók, moziplakátok, régi térképek, reklámtáblák és még sokáig sorolhatnánk a lehetőségeket. Ezek egyik nagy előnye, hogy az interneten számos minta, sablon érhető el, sőt akár kész képek alapján is dolgozhatunk, így a poszter nyomtatás előkészítése és megrendelése valóban néhány mozdulat. Ha tehát lakókörnyezetünk a vintage vonalat követi, ugyanúgy bátran alkalmazhatjuk ezt a modern nyomtatási megoldást, hiszen a végeredmény tökéletesen alkalmazkodik majd a komplett atmoszférához.