A személyre szabott fotókönyv: hogyan alkothatunk egyedi ajándékot szeretteink számára


Az emlékek és a szeretteinkkel szerzett közös élmények életünk legszemélyesebb pillanatait jelentik, melyekre időről-időre jó szívvel emlékezhetünk vissza. Még jobb, ha ennek kézzelfogható lenyomata is van, mint például egy saját fotóalbum.

Képen őrzött emlékek

Életünk során számos élmény ér minket, melyek pozitív vagy épp negatív élményként velünk élnek. Bár az emlékezet egészen varázslatos dolog, az emberi elmének természetesen megvannak a maga korlátai, így csak véges mennyiségű információt képes tárolni. Ahogy telnek az évek, az élmények egyre csak gyűlnek és sokszor a régiek újabbaknak adják át helyüket. Mivel a szeretteinkkel eltöltött idő és az ebből kialakuló közös emlékezet mindenki számára fontos, érdemes lehet kézzelfogható formában is megőrizni az ilyen események pillanatait. 

Erre a legjobb megoldás természetesen a fotózás, hiszen a fényképek akár évtizedekre visszamenőleg is segíthetnek felidézni életünk boldog, vagy jelentőségteljes pillanatait. Sokszor akár olyan eseményeket is átélhetünk rajtuk keresztül, melyek nem is a saját emlékezetünk részei, ám a képek révén mi is a múltunk részévé válhatunk. A fotókat átnézve szívmelengető, vicces vagy épp megható történeteket idéztünk fel, melyek velünk és szeretteinkkel, barátainkkal történtek. A képeket pedig érdemes lehet egybe gyűjteni, mely egy fotókönyv formájában is egyszerűen megtehető.

Egy igazán személyes ajándék

Egy fotókönyv akár a saját polcunkon is remekül mutat és természetesen jól eshet időről-időre elővenni és elmerülni kicsit az emlékekben. Éppen ezért bárki számára kiváló ajándék lehet egy fotóalbum, akár vegyes emlékeinkből, akár az ajándékozottal közös élményekből, akár egy-egy jelesebb esemény képeiből összeállítva azt. A fotóalbumok egyébként is komoly hagyományokkal rendelkeznek és szinte biztos, hogy mindenki talál otthon a polcon egy-egy ilyen összeállítást, még ha többségük kifejezetten régi is. 

A digitális fotózás elterjedésével sokak számára azonban sajnos szinte teljesen feledésbe merültek az előhívott, nyomtatott fényképek és ezáltal a fényképalbumok is. Ugyanakkor éppen az újabb kori technológiáknak köszönhetően még sosem volt ennyire egyszerű egy fotókönyv összeállítása és megrendelése. A Sooters weboldalán például számos sablon, elrendezési mód, stílus és egyéb kiegészítők közül választhatunk, hogy olyan fotókönyvet készítsünk el, ami számunkra a legmegfelelőbb, akár ajándékba, akár saját felhasználásra.

A válogatás nehézsége

A nyomtatott fotók kiválogatásának és a fotókönyv összeállításának egyik komoly kihívása, hogy mely képeket találjuk kiválasztásra érdemesnek. Egy-egy eseményről ugyanis sokszor több száz fotó is készül, melyek majdnem mindegyike más-más okból kedves, így valóban komoly kihívás a megfelelő album összeállítása. A fotókönyv összeállításakor érdemes lehet rangsorolni a képeket, akár jelentőségük, akár sikerültségük alapján és tényleg csak azokat beilleszteni, melyek a legtökéletesebben adják vissza az adott emlék lenyomatát. 

Abszolút érdemes lehet tematizálni is és egyszerre akár több fotókönyvet elkészíteni, hiszen így minden alkalomhoz külön könyv készülhet. Esküvő, ballagás, nyaralás, születésnapok vagy egy-egy vidám ünnep, utazás, esetleg az egyszerű hétköznapok is mind bőven adnak témát a válogatásra. A fotókönyv lényegében össze paraméterét az alkalomra szabhatjuk, akár kivitel, akár elrendezés vagy kinézet szempontjából. A Sooters oldalán mindez valóban csupán néhány kattintásba és pár percbe telik.

Fotóalbumok pár perc alatt

A Sooters oldalán egy fotókönyv összeállítása egyszerűbb, mint gondolnánk, hiszen a weboldal végigvezet minket a teljes folyamaton. Első lépésként a fotókönyv kötését, kivitelét és méretét választhatjuk ki, mely már önmagában is alkalmazkodhat a benne tárolt emlékek, események jellegéhez. Legyen az elegáns, keménykötésű esküvői album, vagy egy vidám, fiatalos nyaralási képgyűjtemény, a lehetőség mindenre adott. A ‘Megrendelem’ gombra kattintva pedig indulhat is a fotókönyv összeállítása. 

Az összeállítás során valóban minden paraméter beállítható, így egy-egy kattintás a fotókönyv egy-egy jellemzőjét adja meg, ami már önmagában is kiváló keretet ad saját igényeinknek és elépzeléseinknek. A paraméterek kiválasztása után lehetőség nyílik a fotók feltöltésére, melyeket érdemes lehet már előre kiválogatni, hogy még egyszerűbb dolgunk legyen és még rövidebb idő alatt eredményre jussunk. A folyamat végén pedig csak várnunk kell arra, hogy kézhez kapjuk a kész fotókönyvet. Egy ilyen album pedig akár saját magunk akár mások számára egy szó szerint emlékezetes, érzelmes és maradandó ajándék lehet.