Különböző naptár típusok és felhasználási módjuk


Az idő pénz - szokták mondani és valóban hasznos, ha tisztában vagyunk a napokkal, hiszen így a saját időbeosztásunk is jóval rendezettebb lesz. Ennek követhetőségére remek lehetőséget kínálnak a különböző naptárak, legyen az digitális vagy nyomtatott.

Előre látható tervek

Szerencsés helyzetben van az, aki képes fejben tartani az összes programot és teendőt akár hetekre, hónapokra előre, hiszen így könnyen kerülheti el a váratlan, sokszor kellemetlen helyzeteket. A többségtől azonban nem várható el az, hogy minden esetben naprakész legyen a mások, de akár a saját maga által is beütemezett tervekkel. “Akinek nincs esze, legyen notesze” - hallottuk már sokszor a viccesen kioktató, de egyébként mélységesen igaz mondást.

A naptárak talán ezért is vannak velünk ilyen régóta, hiszen a ma is használt, legelterjedtebb típus bevezetése is már közel 450 éve történt. A hónapok és napok beosztása természetesen adott, de mára már annyi különböző naptártípussal találkozhatunk, hogy nyugodtan válogathatunk akár a design, akár a beosztás, akár a típus tekintetében. Digitális vagy papíralapú? Fali vagy asztali? Egyszerű vagy összetett? A lehetőségek tárháza kifejezetten széles, a naptár készítés pedig abszolút egyedi megoldásokat is lehetővé tesz.

Kinek lehet szüksége naptárra?

Röviden: bárkinek. De természetesen érdemes kicsit árnyalni a kérdést. Talán mindenki emlékszik még arra, hogy gyerekkorában is sokszor futott bele falinaptárakba a nagyszülők, szülők házában vagy épp látott egy hagyományos asztali naptárat az üzletekben, irodákban. Talán ebből is jól látszik, hogy a felnőttek számára kifejezetten fontos a napok és dátumok nyomonkövetése, hiszen a teendőket, születésnapokat, évfordulókat ez alapján tudják a legkönnyebben megjegyezni. A világ persze sokat változott, ahogy a naptár készítés megoldásai is.

Ma már a legtöbben a digitális naptárak mentén élik életüket. A telefonokon beállítható emlékeztetők már anélkül is képesek jelezni egy-egy valamilyen okból fontos napot, sőt konkrét időpontot, hogy nekünk bármilyen formában észben kellene azt tartanunk. Elég csupán egyszer beírnunk az adott eseményt és a telefon naptár alkalmazása akár arra is képes, hogy több különböző alkalommal jelezze: dolgunk akadt. Ezzel együtt a papír alapú naptárak ma is kifejezetten népszerűek, különösen a naptár készítés lehetőségével, hiszen így egyedi megoldások is születhetnek.

Naptár készítés minden alkalomra

A naptár készítés ma már egész egyszerűen megoldható digitális formában, hiszen az online elérhető sablonok és naptár típusok kiválasztása után nekünk csak a kívánt képeket vagy grafikákat kell szolgáltatnunk ahhoz, hogy egy egészen egyedi végeredményt kapjunk. Ez a megoldás akár promóciós célokat is szolgálhat, hiszen például egy céges logóval és grafikával ellátott fali vagy asztali naptár hasznos ajándék, emellett pedig folyamatosan szem előtt tartja a cég nevét és a tényt, hogy ők ajándékozták azt.

A naptár készítés azonban személyesebb célokat is szolgálhat, hiszen egy családi fotókkal ellátott falinaptár például akár a családi otthon dísze is lehet. Adott esetben akár gyerekeink számára is gyártathatunk egyszerűbb falinaptárakat a kedvenc mesefiguráik, alakjaik képeivel, így már ők is szervezetten követhetik nyomon az idő múlását, vagy épp húzhatják be a vakációig hátralévő napokat. Egy naptár tehát amellett, hogy személyes kötődéssel is bírhat, hasznos kiegészítője lehet bármelyik háztartásnak, irodának.

Egyszerű kivitelezés online

Egy személyre szabott naptár készítése ma már egyszerűbb, mint gondolnánk és valóban csak néhány kattintást vesz igénybe. Legalábbis a Sooters weboldalán, ahol közel 200 egyedi sablonból és típusból választhatjuk ki a nekünk leginkább tetsző naptártípust, melyet aztán teljes mértékben a saját ízlésünkre alakíthatunk. A lehetőségek között találunk fali naptárt, asztali naptárt, egyoldalas naptárt vagy évtervező naptárt is, melyek stílusa a klasszikustól a díszesen át a letisztult, modern kivitelig terjed.

A mi dolgunk lényegében annyi, hogy kiválasztjuk a megfelelő típust, annak méretét és a kezdő hónapot, majd a megadott sablonok mentén feltöltjük az oldalakat a saját képeinkkel és élményeinkkel. Ezáltal pedig a naptár készítés valóban pár percet vesz csupán igénybe, a végeredmény azonban örökké emlékezetes marad. A napok múlását és a ránk váró teendőket pedig nekünk is jobban esik majd egy ilyen felületen konstatálni.