Hogyan igazodjunk el a fénykép méretek útvesztőjében? 


A digitális világban nem mindig egyszerű eligazodni. Nincs ez másként a fotók terén sem, hiszen a fénykép előhívásnál nem árt figyelembe venni olyan fontos szempontokat, mint a képek mérete és a megfelelő felbontás. Most ebben nyújtunk egy kis segítséget! 

Képméret és optimális felbontás összhangja Legtöbbször olyan képeket hívatunk elő, amit aztán albumba szeretnénk rendezni. Általános szabály, hogy minél nagyobb a felbontása, annál szebb és részletgazdagabb lesz a fotó. Így nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik mérethez milyen felbontás a legoptimálisabb. 

Hogy a legnépszerűbbeket említsük: 

- egy 9x13-as kép optimális felbontása 1051x1500, 

- a 10x15-öshöz 1205x1795, 

- a 13x18-hoz 1500x2102 felbontás a javasolt. 

Persze ezek csak irányok, ettől eltérhetünk, de az eredmény így nem biztos, hogy tökéletes lesz.

Jó hír viszont, hogy a Sooters képfeltöltő programja ezt figyeli, és a feltöltés, majd méretválasztás után kis szmájlikkal jelzi a képek alatt, hogy optimális méretet választottunk, vagy javasolt, hogy kisebb méretben dolgoztassuk ki az adott fényképet. Képarányok A fényképnyomtatás során figyelembe kell vennünk az elküldött képek oldalarányait. Előfordulhat, hogy a kép egyes részei nem jelennek meg a kidolgozott fényképen. Például az alsó vagy felső szélén lévő részek lemaradhatnak. 

A különböző képarányú felvételek különböző szélességű nyomatot eredményeznek A Sooters-nél a képek nem automatizált módon kerülnek kidolgozásra.  Kollégáink, a lehetőségekhez képest minden fényképet egyenként  igazítanak  a kért papíméretre, hogy jelentős részek ne maradjanak le. 

Mekkora képet válasszunk? 

Ezt sokszor az album, vagy a képkeret mérete határozza meg. Mi a 10x13-as és a 10x15-ös méretet szeretjük legjobban, és, hogy milyen jól választunk, azt az is igazolja, hogy a Sooters legnépszerűbb képmérete a 10x15-ös. Ez persze nem meglepő, hiszen 100 darab feletti rendelés esetén extra kedvezményt is kaphatunk, ráadásul ma már az albumok többségét is erre a méretre gyártják. A legnagyobb képméret, amit választottunk a 30x45-ös volt, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen ehhez már kifejezetten nagy felbontású fotóra van szükség. Viszont remekül mutatnak a 15x20-as, a 18x24-es és a 20x30-as változatok is. 

Egy fontos dologról még szót kell ejtenünk, mert előfordulhat, hogy kicsit szerkesztünk a képen, ezáltal megváltoznak a méretarányok. Sok fotókidolgozással foglalkozó helyen ezt nem veszik figyelembe. Biztos ti is jártatok már úgy, hogy a képről levágtak egy-egy részt. Jó esetben csak egy kis hátteret, rosszabb esetben valami lényeges elemet. 

A Sootersnél ilyen nem fordulhat elő, mert ilyen esetekben képkidolgozás előtt beállítják a megfelelő méretarányt, úgyhogy fotóid a legjobb kezekben vannak!

Fotónyomtatás