Fotókönyv típusok

Fotókönyvek fajtái

A fotókönyveket sok kritérium alapján osztályozhatjuk, de mi most kicsit más oldalról közelítjük meg a dolgokat. Hiszen az egész kategorizálásnak az a lényege, hogy segítsen eldönteni, hogy az ötletünkhöz milyen forma illene legjobban. Végül is, könnyebb dolgunk van, ha tudjuk mit szeretnénk, és ehhez keresünk fotókönyv fajtát, mintha egy sémára megpróbáljuk ráerőltetni az elképzelésünket.

Fótókönyvek külcsín és belbecs összhangja

Az egyik legfontosabb, hogy a különféle témákhoz megtaláljuk a legmegfelelőbb fotókönyv fajtát, így megalkothatjuk saját képregényünket. Például egy esküvői vagy családi fotókönyvhöz nagyobb terjedelem dukál, míg egy babás, vagy szülinapos változathoz elég egy kisebb. Az viszont mindegyik esetben jól mutat, ha nagyobb méretű képekkel is feldobunk egy-egy oldalt. Ezekhez is mutatunk majd konkrét ötleteket, de most elsőként azt vesszük sorra, milyen lehetőségeink vannak és technikailag hogyan tudjuk ezeket kivitelezni. Mert ugye nem elég kiválasztanunk a tökéletes formát, az sem árt, ha tudjuk, mit kezdjünk vele azután.

A fotókönyvek fajtái méretük alapján

Legnagyobb választék az A4-es, 22 cm x 28 cm-es darabokból van, amiket a borító minősége alapján négy csoportra oszthatunk, de, ha figyelembe vesszük, hogy kérhetjük álló, vagy fekvő változatban is, akkor már rögtön nyolc féléből szemezgethetünk. Ha sok az álló képünk, célszerű az álló fotókönyvek között nézelődnünk, mert ezekben tudjuk legpraktikusabban elhelyezni őket. Ugyanez igaz a fekvőkre is.

Ha esküvői fotókönyvet tervezünk, akkor az exkluzív mintájú borítók, vagy a vászon, -bőr borítású változatok a legelegánsabbak. Egy családi albumot legszívesebben szövetbe burkolunk, míg a nyaralós képeket egyedi, puha borítással védett fotókönyvbe pakoljuk.

Ezek igazán szép emlékek lesznek, még évek múltán is öröm lesz fellapozni őket.

Ha a fotóink között álló és fekvő képekből is sok van, akkor próbáljunk ki egy 20 cm x 20 cm-es fotókönyvet, ahol remekül variálhatjuk a fényképeket. A mi kedvenc kombinációnk az egy nagy fekvő, három kisebb álló kép, de érdemes többfélét is kipróbálni.

Ha csak egy kisebb eseményt szeretnénk külön könyvbe rendezni, nem muszáj mindenképpen A4-es méretben gondolkodnunk. Erre elég az A5-ös fotókönyv, ami 14 x 20 cm-es. Ezek ajándékként is kiváló ötletek, ha nincs túl sok fotónk, de mégis szeretnénk valami elegánsabb formában átadni őket.

Egy fontos kérdés még hátravan, mégpedig a terjedelem. Az alap a 24 oldalas, de szerencsére bármelyik fotókönyv fajta bővíthető is egészen 50 oldalasig, attól függően, hány képünk van. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt, mert a 22 x 28-asba maximum 378 db, a 20 x 20-asba 170 db, a 10 x 20-asba pedig 50 darab fér.

Indulhat a fotókönyv szerkesztés

 

Sooters Blog

További hasznos blogbejegyzéseink
Digitális fotókidolgozás

Digitális fotókidolgozás

 Válasszuk a digitális fotókidolgozást! CD-n , memóriakártyán, adattárolókon tárolni a legszebb emlékeinket nem ugyanaz, mint egy fellapozható dekoratív albumban! A Sooters online fotókidolgozás szolgáltatása bárki számára lehetőséget ad, hogy otthonról kényelmesen  feltöltve képeit, minőségű papírképeket rendeljen.

Elolvasom a bejegyzést »
Olcsó fotóköny készítés

Olcsó fotóköny készítés

Megéri olcsó fotókönyvet rendelni? A kérdés jogos, hiszen a fotókönyvek általában nem olcsók, ezért az alacsony árak láttán természetes, hogy feléled bennünk a gyanú, miért is kerül ennyibe. Jó hír, hogy nem mindig kell a legrosszabbra gondolnunk, lehet, hogy éppen szerencsénk van, és kifogtunk valami szuper ajánlatot. Persze nem baj, ha körültekintőek vagyunk, ezért most igyekszünk egy kis segítséget nyújtani, mikor éri meg valóban vásárolni.

Elolvasom a bejegyzést »
Digitális fotókidolgozás akció

Digitális fotókidolgozás akció

Általában az a szokás, hogy évente legalább egyszer, de újabban már kétszer is nekiül az egész család kiválogatni az abban az évben készült fotókat, és a legjobbakat előhívatjuk. Eláruljuk, nem kis mennyiségről van szó, hiszen kell belőle a nagyiknak is, úgyhogy sokszor több százas nagyságrendben rendelünk, és ilyenkor bizony jól jön például egy mosolyakció.

Elolvasom a bejegyzést »