A digitális fényképezőgép használata


Hasznos tippeket és trükköket szeretnénk megosztani veled, hogy képeid minél jobban sikerüljenek és  mihamarabb meg tudj tölteni egy mosolyalbumot vagy egy fotókönyvet a saját emlékeiddel. Akár a legegyszerűbb fényképezőgépet használod, akár a legdrágábbat, vagy a telefonoddal fényképezzel vannak beállítási alapok, amire oda kell figyelned.

Ne is szaporítsuk tovább a szót, vágjunk bele az alapokba! 

Alapvető beállítások 

Online, gyorstalpaló fotótanfolyamunk első részében 3 alapvető beállítást veszünk sorra, aminek hiánya elronthatja a képet. 

Biztos veled is előfordult már, hogy a fotót túl sötét vagy túl világos lett, netán bemozdult. Ezeket egyszerű megoldásokkal te is kivédheted, így fotóid a tökéletes pillanatokat adják majd vissza. 

Elsőként a bemozdulás ellen vesszük fel a harcot! 

Egy bemozdult, homályos fotó nagyon bosszantó tud lenni, főként akkor, ha egy megismételhetetlen pillanatot szerettünk volna lencsevégre kapni. Ilyenkor okolhatjuk a gépet és ráfoghatjuk az egészet, de jobb, ha rájövünk, miért lett a kép olyan, amilyen. Nos, ha bemozdul egy fotó vagy homályos lesz, akkor a fotózott téma nincs megfelelően megvilágítva. Ezt úgy tudjuk orvosolni, ha vakut használunk, vagy kellően megvilágítjuk a fotózni kívánt témát. Ha netán olyan géped lenne, amihez állvány is tartozik, akkor az éjszakai fotók készítésénél érdemes azt is használni, plusz ilyen esetekben az önkioldót is bekapcsolhatod. Az önkioldó funkció használata azért hasznos, mert így a fényképezőgép késleltetett indítással (10 másodperc) önmaga készíti el a képet. 

Tipp: Ha tehát bemozdulna vagy homályos lenne a fotó, használj vakut vagy világítsd meg jól a fotózni kívánt tárgyat! 

Második csatánkat a túl sötét, vagy túl világos képek ellen vívjuk! 

Fotóztál már árnyékos helyről verőfényes napsütésbe vagy napsütéses helyről árnyékosba? Ha igen, akkor az így készült fotóid hogyan sikerültek? Túl sötétek vagy túl világosak lett? Bizony ez előfordul ilyen esetekben, ugyanis ekkor a képek egyik része túl fehérré ég, a másik része pedig túl sötét marad. Szakkifejezéssel élve ekkor vagy túlexponált, vagy alulexponált lesz a fotó. Ez pedig azért van, mert a fényképezőgép nem képes egyszerre több helyre is fényt mérni. 

Mi a megoldás erre? A megoldás kulcs az, hogy kerüljük az erős fényben való fotózást, illetve a nagyon árnyékos helyeket. 

 Harmadik, és egyben mai utolsó tippünket az életlen képek ellen adjuk! 

A szabadban készített képeken olykor sokkal élesebb a háttér, mint maga a téma, amit fotózni szeretnénk. Ebben az esetben a fényképezőgépünk mondhatni életre kel, ugyanis a gép arra a pontra állítja az élességet, amit hangsúlyosabbnak ítél. Tehát pont nem arra, amit mi szeretnénk hangsúlyozni. Ezt a problémát egy kisebb technikai beállítással tudjuk kivédeni: a fényképezőgép vagy a telefon beállításai között a fókuszmódot középre hangsúlyozottra kell állítani. Egy kicsit szakmainak tűnik ez a megoldás? Sajnos ezeket az alap beállításokat csak így tudjuk megadni. 

Viszont ha megvan a fényképezőgép vagy a telefon használati utasítása, pikk-pakk be tudod majd állítani ezt a módot, így biztos hogy a képeid élesek lesznek! 

Kis fotószótár

A leirtakhoz  kapcsolódó fogalmaink – hogy megértsd a leggyakrabban hangoztatott kifejezéseket. 

  •  Autófókusz: automatikus élesre állítás. A fényképezőgépnek az a tulajdonsága, hogy a leképezett képet egy érzékelő és vezérlő rendszer segítségével automatikusan élesre állítja. 
  •  Automata üzemmód: A megvilágítási automatika egyik formája, amikor is a rekesznyílást és a megvilágítási időt is a fényképezőgép állítja be automatikusan. A vakut is a gép adja a felvételhez. 
  •  Mélységélesség: a felvételen élesen leképezett képelemek térbeli kiterjedése, azaz a tématávolság-tartomány, amelyen belül a kép elfogadhatóan éles. E

A leirtak alaján reméljük megtudhattad mi a megoldás a leggyakrabb hibákra, amiket fotók készítése során véthetünk.


 Végezetül, készen állsz egy gyors összegzésre? 

1. Ha el akarod kerülni a bosszantó bemozdulást, használj vakut, külső megvilágítást vagy önkioldót! 

2. Túl sötét vagy túl világos képek kivédéséhez ne fotózz erős fényben agy nagyon árnyékos helyen! 

3. Életlen képek ellen a fényképeződ fókuszmódjának középre állítása lesz a megoldás!

Fotónyomtatás